ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΕΣ

Η επιστημονική κοινότητα και οι κυβερνήσεις σκέφτονται το αν και πως θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά εν μέσω της πανδημίας. Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το κατά πόσο η απουσία κανόνων μπορεί να  οδηγήσει σε περαιτέρω διασπορά.

Τα συναισθήματα που είναι κυρίαρχα συνίστανται στην αβεβαιότητα, το άγχος, την αβοηθητότητα και την απελπισία. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα οδηγούν σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές όπως η αποφυγή δραστηριοτήτων εκκινώντας από αυτόματες αρνητικές σκέψεις και εντάσσοντάς μας σε έναν αέναο φαύλο κύκλο.

Οι άνθρωποι ανησυχούν όλο και περισσότερο και υπάρχει έντονος φόβος για τη μετάδοση και τη διάδοση της νόσου, ενώ πολλοί παρουσιάζονται εξαντλημένοι από τον συνεχόμενο εγκλεισμό.

Τι μπορείτε να κάνετε για τη διαχείριση αρνητικών συναισθημάτων

Αντί να αφήσετε τις διακοπές να γίνουν κάτι που φοβάστε, λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε την κατάθλιψη και το άγχος που μπορούν να μειωθούν κατά τη διάρκεια των γιορτών. Με λίγη ηρεμία και θετική σκέψη μπορείτε να βρείτε ηρεμία και χαρά κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας. Οι οικογένειες ανυπομονούν να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Εκτιμήστε και δείτε το ποτήρι μισογεμάτο αν έχετε αυτή τη δυνατότητα και ευχαριστηθείτε το χρόνο με τους οικείους σας χωρίς να αναλώνεστε ιδιαίτερα σε θέματα συζήτησης για την πανδημία. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να είστε με τους αγαπημένους σας συνειδητοποιήστε πως είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λύπη και θλίψη. Δεν πειράζει να εκδηλώσετε τα συναισθήματά σας, ούτε χρειάζεται να εξαναγκάσετε τον εαυτό σας να είστε ευτυχισμένοι μόνο και μόνο επειδή πρόκειται για περίοδο διακοπών. Μπορείτε να αναζητήσετε κοινωνικές επαφές μέσω ιστιοτόπων με διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης, είτε να μιλήσετε με φίλους και μέλη της οικογένειάς σας που βρίσκονται μακριά μέσω skype. Αποτυπώστε τις σκέψεις σας σε ένα χαρτί και προσπαθήστε να σκεφτείτε πιο θετικά.

Ακόμα, μπορείτε να βοηθήσετε εθελοντικά ανθρώπους που το έχουν ανάγκη αυξάνοντας την κοινωνικότητά σας και τις φιλίες σας. Είναι σημαντικό να είστε ρεαλιστικοί, οι διακοπές δεν χρειάζεται να είναι τέλειες ή όπως άλλες χρονιές , καθώς και προσπαθήστε και να διατηρήσετε και να προσαρμοστείτε σε νέες παραδόσεις. Για παράδειγμα αν τα ενήλικα παιδιά σας δεν μπορούν να έρθουν στο σπίτι σας ( ή άλλοι συγγενείς) , βρείτε νέους τρόπους για να γιορτάσετε μαζί, όπως κοινή χρήση φωτογραφιών, βιντεοκλήση.

Παραμείνετε σε έναν προϋπολογισμό. Πριν κάνετε τις αγορές δώρων και φαγητού, αποφασίστε πόσα χρήματα θα ξοδέψετε. Μην προσπαθείτε να αγοράσετε ευτυχία μέσα από μια μεγάλη ποσότητα δώρων. Δώστε δώρα που θα φτιάξετε εσείς και προχωρήστε στην ανταλλαγή οικογενειακών δώρων.

Προγραμματίστε και αφιερώστε συγκεκριμένες ημέρες για ψώνια, μαγείρεμα, επαφές με φίλους. Μάθετε να λέτε όχι καθώς οι φίλοι και συγγενείς σας θα καταλάβουν δεν μπορείτε να συμμετάσχετε  σε κάθε έργο ή δραστηριότητα.

Recent Posts