Γνωσιακή προσέγγιση

Η γνωσιακή προσέγγιση εδράζεται στην φράση του στωικού φιλοσόφου Επίκτητου: «Δεν είναι τα πράγματα που ταράττουν τους ανθρώπους, αλλά οι ιδέες των ανθρώπων για τα πράγματα». Βασισμένη σε αυτή τη φιλοσοφική αρχή, η  θεραπεία αυτή στοχεύει στη βελτίωση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και των συναισθημάτων μέσω της αλλαγής του τρόπου σκέψης των θεραπευόμενων

Οι τρεις βασικές αρχές της γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας είναι:
  • Η γνωστική λειτουργία επηρεάζει τη συμπεριφορά.
  • Είναι μια λειτουργία που μπορεί να ελεγχθεί και να τροποποιηθεί.
  • Οι επιθυμητές αλλαγές στη συμπεριφορά μπορούν να επηρεαστούν από γνωστικές τροποποιήσεις.

Σχετικά με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία:

gnosiakismallΠρόκειται για μια μορφή ψυχοθεραπείας η οποία ενισχύει τους ανθρώπους να σκέφτονται πιο ρεαλιστικά και χρησιμοποιεί στρατηγικές βοηθώντας τους θεραπευόμενους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους. Υπάρχει αλληλοσυμπλήρωση της γνωσιακής προσέγγισης με τη συμπεριφορική, για την αντιμετώπιση ψυχοπαθολογικών συμπεριφορών. Αρχικά όσον αφορά στη συλλογιστική, το γνωσιακό συμπεριφορικό μοντέλο εστιάζει οχι μόνο στο περιβάλλον και τα εξωτερικά ερεθίσματα για την μελέτη και την κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς αλλά και στις εσωτερικές μεταβλητές που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και μπορούν να εξηγήσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά. Επιπλέον, η Γνωσιακή Συμπεριφορική αφορά στη μελέτη των φανερών συμπεριφορών, ενώ μελετώνται συστηματικά και συγκεκαλυμμένες παράμετροι (σχήματα, διεργασίες, σκέψεις). Οι διάφορες τεχνικές στην Γνωσιακή Συμπεριφορική επιστήμη εντάσσονται στα πλαίσια του γενικότερου θεραπευτικού σχεδιασμού ως επιμέρους συστατικά. Επίσης, η Γνωσιακή Συμπεριφορική προσέγγιση δεν στοχεύει αποκλειστικά στην τροποποίηση της συμπεριφοράς αλλά επιθυμεί ο θεραπευόμενος να αποκτήσει πρόσβαση στις δυσλειτουργικές σκέψεις του και να καταστεί σε ένα συνεργατικό επίπεδο (θεραπευτής-θεραπευόμενος), θεραπευτής του εαυτού του.

Συνεδρίες που αφορούν τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία

  • Διαταραχές της διάθεσης (καταθλιπτικές διαταραχές κλπ.)
  • Αγχώδεις διαταραχές (διαταραχή πανικού-αγοραφοβία, φοβίες, διαταραχή μετατραυματικού στρες, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή)
  • Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
  • Σωματόμορφες διαταραχές (σωματοδυσμορφική διαταραχή, υποχονδρίαση, διαταραχή μετατροπής)
  • Διαταραχές πρόσληψης τροφής (ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία)
  • Διαταραχές προσωπικότητας (ναρκισσιστική, μεταιχμιακή, αποφευκτική, εξαρτητική, δραματική κλπ.)
  • Διαταραχές ύπνου (αυπνία, υπερυπνία κλπ.)
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ-

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε από κοντά για τις υπηρεσίες μας.

Κλείστε Ραντεβού τώρα