ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ

Με αφορμή την τελευταία τραγωδία που βίωσαν οι συμπολίτες μας από τις πρόσφατες πυρκαγιές είναι σημαντικό να τονιστούν κάποια πράγματα σχετικά με τους ψυχολογικούς παράγοντες που προκύπτουν, καθώς  και κάποιες χρήσιμες συμβουλές.

Αρχικά, πολλοί από εμάς βιώνουν ενοχικά συναισθήματα σχετικά με το γεγονός ότι εξακολουθούν να ασχολούνται με την καθημερινότητά τους, να πηγαίνουν διακοπές κ.ο.κ.  Αυτό που είναι σημαντικό να επισημανθεί είναι πως το βασικό δίδαγμα από αυτή την τραγωδία, είναι η σημασία της συλλογικής, καθημερινής και έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης που είναι σημαντικό να επιδεικνύουμε  ως μέλη μιας συλλογικής οντότητας.

Όσον αφορά στα θύματα των πυρκαγιών, πολλοί από αυτούς μετά από τις απώλειες βιώνουν συμπτώματα της διαταραχής Μετατραυματικού άγχους( έντονο στρες, αυπνίες, εφιάλτες, αναβιώσεις των περιστατικών, ευερεθιστότητα, απώλεια ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε δραστηριότητα). Οι συνήθεις ψυχολογικές διεργασίες που προκύπτουν σε αυτούς τους ανθρώπους   είναι: α) άρνηση( ‘’δεν μπορεί να συνέβη αυτό σε μένα’’) β) θυμός( ‘’όλοι έχουν ευθύνη για αυτό που έγινε, γιατί τιμωρήθηκα έτσι μόνο εγώ’’) και γ) κατάθλιψη:(στεναχώρια, πένθος, διαταραχές ύπνου) . Είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, να ακούσουμε τις ανάγκες τους καθώς και να μην επιμένουμε να εκμαιεύσουμε τα συναισθήματά τους. Μια απλή ερώτηση ΄΄τι χρειάζεσαι από εμένα΄΄, ΄΄΄πως μπορώ να βοηθήσω΄΄, ίσως είναι πάρα  πολύ χρήσιμη και βοηθητική  για αυτούς τους ανθρώπους.

Τέλος, πολλοί εκφράζουν την αγωνία τους σχετικά με τα τραύματα που μπορούν να δημιουργηθούν στα παιδιά μέσα από αυτές τις τραγωδίες. Σε σχέση με το ζήτημα αυτό, είναι σημαντικό τα παιδιά να μην εκτίθενται υπερβολικά στις εικόνες των καταστροφών( πχ εικόνες που προβάλλονται στην τηλεόραση) αλλά να αναδεικνύονται οι κινήσεις αλληλεγγύης και προστασίας που πραγματοποιούνται από συνανθρώπους μας στο πλαίσιο αυτό, καθώς και να συνεχίζουν να πραγματοποιούν καθημερινά χόμπυ και δραστηριότητες που τους ευχαριστούν.

Recent Posts